Huidverzorging… hoe doe je het goed en hoe kies je de juiste producten voor jouw huid? We vertellen je er graag wat meer over. Want als je eenmaal die perfecte skincare routine vindt voor jouw huid, dan heb je daar een leven lang plezier van. 

Vaak hoor je dat je huid je gezondheid weerspiegelt. En vaak klopt dat ook: een gezonde, jonge huid associeren we met algehele gezondheid. Oftewel, iemand die van binnen gezond is, straalt van buiten. Het doel van huidverzorging is om die young & healthy look te houden, door de huid zo mooi, gezond en stralend mogelijk te laten uitzien.

Elke dag weer

uidverzorging is voor de meesten van ons dagelijkse routine, net als tandenpoetsen. Een belangrijke voorwaarde voor een goede huidverzorging is wel dat je dit doet met de juiste huidproducten, die geschikt zijn voor jouw huidtype en eventuele huidproblemen. 

The basics

Het ´basispakket´ voor elke huidverzorgingsroutine: 

  • reiniger
  • exfoliant
  • dagcrème
  • nachtcrème
  • zonbescherming

Reinigen

Goede huidverzorging start bij het grondig reinigen van de huid. Helaas wordt dit vaak onderschat, maar de dagelijkse reiniging van de huid is zelfs één van de belangrijkste stappen in je routine. 

Dagelijkse schoonmaak

Gedurende de dag komen make-upresten en omgevingsvuil zoals uitlaatgassen en luchtvervuiling op de huid. Maar ook zweten, hormonen en allerlei chemische huidprocessen hebben effect op de huid. 

Als de huid niet goed wordt gereinigd, dan vormen alle invloeden samen een (te) zware belasting en kan je huid niet meer optimaal ademen. Bovendien kan de verzorgingscrème die je gebruikt dan niet goed in de huid doordringen. De crème doet daardoor minder goed zijn werk.

Exfoliëren

Naast een goede reiniging is ook het exfoliëren van de huid een must. Voor veel mensen is een exfoliant en de werking ervan niet zo bekend. Toch is het verwijderen van dode huidcellen essentieel voor het slagen van je huidverzorgingsroutine. Door regelmatig te exfoliëren/peelen worden dode huidcellen van de bovenste, meest beschadigde huidlagen opgelost en verwijderd. 

Beter exfoliëren

Fysiek scrubben kan kleine scheurtjes in de huid veroorzaken als je het te vaak doet. Bovendien werk je dan alleen aan je bovenste huidlaag, terwijl ook de diepere huidlagen ophopingen van dode huidcellen kunnen bevatten. Juist die veroorzaken een doffe huid. Beter exfoliëren doe je met een product dat AHA en BHA bevat. Oftewel: chemische exfolianten.
 

AHA

Alpha hydroxyzuren (alpha hydroxy acids of AHA) zijn natuurlijke (en soms synthetische) zuren die je huid een healthy glow geven en zorgen voor zachte, jeugdige huid. De AHA richten zich vooral op de bovenste huidlagen en de huidstructuur. Als je een paar keer per week een AHA-product gebruikt, dan merk je meteen verschil: je huidstructuur verbetert en de huid wordt zachter en gladder.

BHA

Betahydroxyzuur (beta hydroxy acid) staat ook wel bekend als salicylzuur. Komt deze term je bekend voor? Veel producten tegen acne bevatten dit stofje. Het dringt diep door in de diepere huidlagen en ontdoet de poriën van verstoppingen en onzuiverheden. BHA dringt dus verder door in de huid dan AHA. Het zorgt niet alleen voor een egale, ontstekingsvrije huid, maar heeft ook nog een anti-aging werking. Win-win dus.

Bescherm je huid

Belangrijk om te weten als je met AHA- en BHA-exfolianten aan de slag gaat: bouw het rustig op. Elke huid is anders. Wat voor de een werkt, hoeft voor de ander niet te werken. Bescherming (met een SPF) is ook belangrijk. 

Hoewel veel exfoliërende producten ook een antioxidantwerking hebben (en dus beschermen tegen zonschade) kan je huid door de exfoliant ook wat gevoeliger worden voor zonlicht. De bovenste huidlaag (stratum corneum) wordt wat dunner door het gebruik. Beschermen tegen zonlicht is dus nog belangrijker als je een exfoliant gebruikt.

Dag- & nachtcrème

Naast regelmatig exfoliëren breng je dagelijks dag- of nachtcrème aan. Maar hoe kies je nou de juiste voor jouw huidtype? Zeker niet elke crème is geschikt voor elk huidtype. 

Droge huid

Voelt je huid na het douchen trekkerig en heb je soms last van schilfertjes? Grote kans dat je een droge huid hebt. Omdat je huid minder vet aanmaakt, heb je weinig last van puistjes. Helaas betekent het ook dat je huid minder soepel is, snel ruw aanvoelt en dat je sneller last heeft van lijntjes en rimpeltjes. Ga voor een dagcrème met hydraterende ingrediënten, zoals de Hydrate Facial Moisturizer van Obagi Medical.

Gevoelige huid

Een gevoelige huid reageert sterk op interne en externe invloeden, met bijvoorbeeld rode vlekjes, uitslag en jeuk. Een zachte aanpak met milde, parfumvrije producten is key. Producten die vermelden dat ze speciaal voor de gevoelige huid bestemd zijn, hebben de voorkeur, zoals de Obagi Soothing Complex Calming Lotion.

Normale huid

Een normale huid heeft zichtbare maar geen verwijde poriën, voelt zacht aan en heeft een goede vocht-vet balans. Je verzorgt deze met een dagelijks product dat beschermt tegen vochtverlies en schadelijke uv-straling. Kies bijvoorbeeld voor een moisturizer met antioxidanten en SPF, zoals de Obagi360 Hydrafactor Broad Spectrum.

Vette huid

Bij een vette huid is de talgproductie hoog, waardoor de huid snel glimt. De kans op onzuiverheden zoals mee-eters en puistjes is groot. Crèmes en make-up op oliebasis ‘hechten’ niet zo goed; een olievrije – maar toch hydraterende  – crème is dan aan te raden. Een dagcrème met salicylzuur of niacinamide verwijdert ook nog eens dode huidcellen en reguleert de talgproductie.

When you find a skincare routine that’s good for you, it’s like gold..

Zonbescherming

Last but not least: bescherm je huid dagelijks tegen de invloed van de zon met een zonneproduct van hoge kwaliteit. Vaak wordt deze stap vergeten, maar zonbescherming is echt belangrijk voor je huid. UV-stralen hebben de mogelijkheid om collageen en elastine in de huid te beschadigen, waardoor fijne lijntjes, rimpels, pigmentvlekken en zonverbranding ontstaan. Dagelijks gebruik van een product met SPF helpt deze schade voorkomen.

Goede producten, zoals Obagi Sun Shield Broad Spectrum (SPF50) bevatten fysische en chemische zonnefilters die beschermen tegen zowel UVA- als UVB-stralen. In tegenstelling tot veel andere zonnefilters laat deze formule geen witte film of een vette textuur achter.

Waarom kiezen voor Skinlab?

4.9 (300+)
5.0 (2000+)
Meer dan 2000 reviews

Categorieën