fbpx

Littekens


Littekens zijn het gevolg van huid die niet optimaal is hersteld na bijvoorbeeld een operatie, (huid)ziekte of ongeluk. Bij een wond in de diepere huidlagen (beschadiging in de dermis) is de kans groot dat een litteken ontstaat. 

Als zowel oppervlakkige als  diepere huidlagen beschadigd zijn, dan functioneert het zelfhelend vermogen van het lichaam niet meer. Om bij een diepe huidbeschadiging de huid tóch dicht te krijgen, maakt het lichaam een litteken. 

Littekens kunnen een platte of verheven vorm aannemen of verschijnen als putje of deukje in de huid. Ze zijn vaak lichter of donkerder dan omliggende huid.

Littekenweefsel bezit niet de functies die gezonde huid heeft. Het is bijvoorbeeld lang niet zo soepel en elastisch als normale huid. Ook geeft het vaak klachten als jeuk, verharding en verdikking en kan het ontsierend zijn. Soms heeft een litteken een negatieve invloed op het zelfvertrouwen.

 

Behandelindicaties

SkinLab.Maastricht behandelt littekens en maakt deze minder zichtbaar (minder dik, minder rood, egaler) met lasertherapie en/of microneedling. 

Acnelittekens

Operatielittekens

In de huid liggende littekens (atrofische littekens)

Op de huid liggende littekens (hypertrofische littekens)

Roodheid en pigmentverkleuring

Automutilatielittekens

 

Behandeling littekens

Heb jij littekens en wil je ervan af? Er bestaan goede behandelingen om dit probleem aan te pakken. Daarvoor is eerst een grondige huidanalyse nodig. Daarna bespreken we de behandelmogelijkheden en welke behandeling voor jou het meest geschikt is.

 

PicoPlus4-laserbehandeling

Littekens reageren heel goed op de golflengte van deze laser. Dit stimuleert intensief de aanmaak van nieuw collageen en elastine. Het unieke hoge piekvermogen zorgt ervoor dat de behandeling effectiever is ten opzichte van andere laserbehandelingen. 

Door de korte puls is de kans op bijwerkingen minimaal in vergelijking met andere lasers. Ook zijn er minder behandelingen nodig vanwege z´n hoge power. 

De Picoplus4-laser werkt niet op basis van warmte (thermaal), maar op basis van mechanische fragmentatie. Daardoor is de kans op brandwonden nihil. Het litteken is na de behandeling(en) minder zichtbaar (egaler, minder dik, minder rood)

 

Microneedling

Bij medische micro-needling maken kleine, steriele naaldjes, die vibrerend op de huid terecht komen, minuscule openingen in de huid. Dit activeert het natuurlijke herstelproces diep in de huid, waardoor nieuw collageen en elastine wordt aangemaakt. De huid wordt hierdoor steviger, voller en de huidteint egaler, frisser en stralender.

Lees meer over microneedling

 

Medische peeling

Bij acnelittekens is een medische peeling vaak een effectieve behandeling. Het doel van de peeling is het vernieuwen van de bovenste huidlaag, waardoor de huid weer een gezonde, stralende textuur krijgt. Acnelittekens zullen vervagen, de structuur van de huid wordt gladder en egaler. Afhankelijk van de conditie van de huid en gewenste resultaat zijn er verschillende peelings mogelijk.

Lees meer over medische peelings

 

Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen?

Maak een afspraak voor een gratis, vrijblijvende intake. Onze huidtherapeute doet dan een grondige huidanalyse en bespreekt uitgebreid de behandelmogelijkheden met je.

 

In een aantal gevallen vergoedt je zorgverzekeraar de littekenbehandeling vanuit je aanvullende verzekering. Informeer bij je zorgverzekering naar de mogelijkheden.

 

Afspraak plannen