fbpx

Ouderdomsvlekken


Ouderdomsvlekken zijn vlekken die in het gezicht of op andere plekken van het lichaam verschijnen naarmate je ouder wordt. Meestal ontstaan ze pas na het vijftigste levensjaar, maar soms verschijnen ze al op jongere leeftijd.

Ouderdomsvlekken zijn een gevolg van huidveroudering. Hoe ouder je wordt, hoe meer vlekken je krijgt. Ook erfelijkheid speelt een rol. Bij mensen die op jonge leeftijd ouderdomsvlekken krijgen, is de oorzaak meestal genetisch. 

Blootstelling aan de zon is een van de belangrijkste factoren bij het ontstaan van ouderdomsvlekken. Als je huid veel zonlicht krijgt, dan ontstaan meer en eerder ouderdomsvlekken.

Ouderdomsvlekken zijn onschuldig en zullen nooit kwaadaardig worden. Wel is het goed om te weten dat sommige huidkankers sterk op ouderdomsvlekken lijken.

Er bestaan verschillende soorten ouderdomsvlekken:

 

Levervlekken 

(lentigo solaris)

Dit zijn de bekendste en meest voorkomende ouderdomsvlekken. Ze worden ook wel zonnevlekken genoemd.

 

Ouderdomswratten 

(verruca seborrhoica)

Dit zijn ouderdomsvlekken die in de vorm van een wratje verschijnen en grote afmetingen kunnen aannemen (tot wel enkele centimeters doorsnede). Ze zijn licht tot donkerbruin van kleur en zijn soms afgeplat. Hierdoor lijken ze op levervlekken of gewone moedervlekken.

 

Bloedblaartjes of ruby spots 

(seniele angiomen)

Deze vlekken zijn in tegenstelling tot andere ouderdomswratten niet  bruin maar rood of paars van kleur. Ze staan ook bekend als bloedblaartjes, ruby spots of cherry spots. Ook deze vlekken zijn volkomen onschuldig.

Witte ouderdomsvlekken 

(idopathische guttate hypomelanose)

Behalve donkere ouderdomsvlekken zijn er ook lichte of witte ouderdomsvlekken. Dit zijn witte ronde vlekjes van circa 3- 8 mm. Ze komen vooral voor op lichaamsdelen die veel worden blootgesteld aan de zon, zoals armen, benen en het decollete. 

Witte ouderdomsvlekken zijn lastig te behandelen. Het is wel mogelijk ze te camoufleren met make-up of zelfbruinende lotion.

 

Behandeling ouderdomsvlekken

Heb jij ouderdomsvlekken en storen ze je? Er zijn diverse mogelijkheden om dit soort pigmentvlekken te behandelen. Om te bepalen welke behandeling voor jou het beste is, doen we eerst een grondige huidanalyse.

 

PicoPlus4-laser

De Picoplus4-laser behandelt diverse pigmentaandoeningen zoals ouderdomsvlekken, zwangerschapsmasker en hyperpigmentatie. Hij pakt zowel oppervlakkige als dieper gelegen pigmentvlekken aan, met razendsnelle picoseconden op vier verschillende golflengtes. De laserenergie breekt het pigment af waarna het lichaam de deeltjes opruimt.

 

Medische peeling

Pigmentvlekken vervagen na het ondergaan van medische peelings met pigmentremmende en -onderdrukkende ingrediënten. Er zijn verschillende peelings mogelijk. We bekijken samen welke voor jou het meest geschikt is.
 

Obagi Medical C-system

De cosmeceuticals van Obagi Medical bevatten biologisch actieve ingrediënten die tot het maximale geconcentreerd zijn en huidprocessen echt verbeteren.

De ingrediënten zijn van hoge kwaliteit én perfect op elkaar ingespeeld, waardoor ze je huid daadwerkelijk verbeteren. Andere voordelen zijn de minimale irritatie en minimale bijwerkingen. De lijn C-system van Obagi Medical bevat diverse producten die ouderdomsvlekken effectief behandelen. Bekijk ze hier.

 

Welk resultaat kan ik verwachten?

Een aanzienlijke afname van bruine verkleuringen van de huid na 1 à 3 behandelingen.

 

Kosten 

Behandelingen starten vanaf € 60,-

 

We geven je graag advies

Heb je vragen over ouderdomsvlekken en wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen? Maak een afspraak voor een gratis, vrijblijvende intake. 

 

Afspraak plannen