Ongewenste haartjes in bijvoorbeeld je gezicht of op de borst, rug of schouders? Net zoals vrouwen willen ook steeds meer mannen van gezichts- of lichaamsbeharing af. Omdat de haartjes bij mannen vaak stugger zijn, kan scheren voor irritatie zorgen. Harsen kan weer veel tijd in beslag nemen. Wie heeft daar nog zin in of tijd voor? Niemand inderdaad! Maar… no worries… er is een definitieve oplossing: laserontharing.
Laserontharing: de definitieve oplossing
Bij SkinLab. Maastricht behandelen we zowel vrouwen als mannen die last hebben van storende haartjes in het gezicht of op het lichaam. Wij behandelen met de Clarity II-laser; zowel Alexandrite, 755m als Nd:YAG 1064nm. Hierdoor is het mogelijk om de lichte en de donkere huid behandelen. Laserontharing verwijdert definitief en op een veilige manier ongewenste haartjes. De laser zorgt ervoor dat de haarzakjes vernietigd worden en geen nieuwe haartjes terug groeien. Behandelingen hebben dus een blijvend effect.
Waarom kiezen mannen voor laserontharing?
- Cosmetische redenen
- Uit medische noodzaak (zoals bij hidradenitis supperativa)
- Omdat het lekker makkelijk is
- Voor vermindering van huidirritatie (bijvoorbeeld na het scheren)
- Voor vermindering van ingegroeide haartjes
Welke zones zijn populair?
Wat zijn nu de meest populaire lichaamsdelen voor ontharing bij mannen? Een vaak gevraagde behandelzone bij mannen is de rug of borst. Maar tegenwoordig willen ook veel mannen de baardlijn laten laseren. Dit hoeft dan niet meer telkens bij de kapper of barbier bijgewerkt te worden. Sommige mannen willen zo veel mogelijk vermindering van haargroei terwijl anderen alleen de haartjes willen uitdunnen. Dit wordt allemaal besproken tijdens een intakegesprek.
Je baard laseren – zo werkt het
Even terug naar de baard want wij horen jullie al denken… Hoe werkt dit nu precies? We geven graag wat uitleg hierover. Het is bij de baard belangrijk om een strakke lijn te maken. Wil je alleen bij de jukbeenderen een strakke lijn? Dat kan. Wil je zowel de jukbeenderen als bij de hals de baardlijn laten laseren? Ook mogelijk! Wij raden in dit geval aan eerst naar de kapper of barbier te gaan, 1 à 2 dagen van tevoren. Op deze manier wordt de baardlijn precies gemaakt zoals jij het wilt. Wij kunnen dit dan heel makkelijk volgen met de laser. Hetzelfde geldt trouwens voor de nek: laat deze eerst bijwerken zoals jij het wilt, dan zorgen wij daarna dat jouw haartjes voorgoed verdwijnen. Hoe fijn is dat?
Laserontharing voor sporters
Wist je trouwens dat laserontharing voor sporters en/of atleten ook ideaal is? Ten eerste helpt het de spierdefinitie te verbeteren. Bijvoorbeeld bij bodybuilders wil je juist de spieren goed zien. Daarnaast kan lichaamshaar op de benen bij wielrenners/fietsers storend zijn. De haartjes kunnen schuren en in combinatie met strakke fietskleding, zweet en langdurige fietstochten in het zadel kan dit voor irritatie zorgen. Bovendien bespaart het elke sporter veel tijd in de badkamer. Met laserontharing is het namelijk niet nodig om het lichaam te scheren waardoor er minder kans is om wondjes of infecties op te lopen in een kleedkamer of zwembad.
Is laserontharing pijnlijk?
Vroeger was laserontharing absoluut geen pretje. Het was zelfs behoorlijk pijnlijk. Gelukkig zijn behandelingen met de nieuwe generatie ontharingslasers helemaal niet meer zo pijnlijk. Laserontharing met onze Clarity II-laser is prima vol te houden. De laser gebruikt automatisch koude lucht waardoor de huid onmiddellijk gekoeld wordt en behandelingen aangenamer zijn. Daarnaast duurt de behandeling helemaal niet lang. De rug is namelijk al binnen 15 minuutjes gelaserd. Kun je dus mooi even tijdens je pauze langskomen.
Hoeveel behandelingen heb ik nodig?
Over het algemeen zijn 8-10 behandelingen voor de rug of de borst nodig, waarbij we een tussenperiode van 8-10 weken aanhouden. Haargroei verloopt in fases (groei – overgang – rust – uitval). De laser vernietigt de haartjes die zich in de groeifase bevinden. Die zullen enkele weken na de behandeling uitvallen.
De laser reageert op de haarkleur en haardikte. Heb je donkere en stugge haartjes, dan heb je het beste resultaat. Gemiddeld wordt dan zo’n 80% van de haartjes bereikt. Hoe dunner de haartjes, hoe minder pigment aanwezig is. Dat betekent dus: minder effect.
Blonde, grijze en ook rode haren bevatten nauwelijks geen pigment waardoor deze niet te behandelen zijn. Onze huidtherapeutes beoordelen daarom eerst jouw haartjes beoordelen en stellen aan de hand hiervan een persoonlijk behandelplan op.
Waar moet je rekening mee houden?
Voor de behandeling
Voorafgaand aan een laserontharingsbehandeling moet je vooral opletten met de zon en de zonnebank. Het is verstandig om je huid goed te beschermen met SPF30 of hoger. Ook is het belangrijk de behandelzone 1 à 2 dagen voor de behandeling te scheren. Waarom? Hoe korter de haartjes, hoe dieper de straal van de laser in de huid komt. Hierdoor is de kans groter om het haarzakje te raken en te vernietigen.
Na de behandeling
Na de behandeling kan het zijn dat de huid wat rood is, dat bultjes ontstaan of de huid warm aanvoelt. Dit trekt meestal binnen 48 uur weg. Wij raden de eerste 24 uur aan om warmte te vermijden zoals een (te) warm bad of douche, sauna en sporten. Na 24 uur kunnen alle dagelijkse bezigheden gewoon weer opgepakt worden.