Huidaandoeningen komen vaker voor dan je denkt. Je huid is het grootste orgaan van je lichaam en vraagt dagelijks om aandacht: wassen, verzorgen en ‘versieren’. Hoe bewust ga jij om met je huid? Je huid heeft grote impact op hoe je je voelt en hoe je eruitziet. Hou jij je huid gezond? Wat kan er allemaal misgaan en hoe kun je dit voorkomen?
De huid is een indrukwekkend orgaan en heeft meerdere functies. De huid beschermt je tegen allerlei stoffen, bacteriën en invloeden van buitenaf (bijvoorbeeld ultraviolet licht, wrijving). Daarnaast regelt de huid ook de temperatuur van je lichaam, en voorkomt uitdroging. Zo wordt er vitamine D in de huid aangemaakt wat belangrijk is voor je botten. De pijn- en tastzintuigen in de huid zijn onmisbaar voor het contact met de buitenwereld.
Er bestaan meer dan 3000 verschillende huidaandoeningen. Iedere huidaandoening kan zich in een bepaalde levensfase op een specifiek moment uiten.
Wanneer je huid vaak in contact komt met water, is er kans op huidaandoeningen. Hoewel het onlogisch klinkt, zorgt water ervoor dat de huid uitdroogt. De verdamping van water uit je huid neemt namelijk toe wanneer deze nat is. Ons lichaam is hierop ingesteld, maar een huid die langdurig of vaak achter elkaar nat is, droogt uit.
Er kunnen ook allerlei stoffen in het water opgelost zijn. Denk aan een reinigingsmiddel, dat we er zelf aan toevoegen. Maar het kan ook een stof zijn die zich bevindt op een voorwerp, die je met natte handen aanraakt. Deze twee factoren versterken elkaar. Een uitgedroogde huid beschermt je minder tegen ‘opgeloste stoffen’ in water. Ook door te lang of te heet douchen en in bad zitten droogt je huid uit.
De zon kan zowel een positieve als een negatieve invloed hebben op je huid. De UV-stralen die de zon uitzendt, zorgen voor aanmaak van vitamine D, maar kunnen ook het ontstaan van huidkanker bevorderen. Verder kan de zon de huid uitdrogen.
Lees meer op https://huidfonds.nl/